IEDEREEN KAN TOVEREN

Begin 2015 rolde het boekje ‘Iedereen kan toveren’ uit mijn pen. Het is geschreven in de tijd dat ik zelf nog nauwelijks kon geloven wat me was overkomen. Omdat er over spiritualiteit vaak zo serieus wordt gedaan heb ik voor een luchtige aanpak gekozen. Door het over ‘toveren’ te hebben ontsla ik mijzelf van iedere claim op de waarheid en kan ik de stof met een knipoog presenteren.

Ondertussen is toveren minder vrijblijvend dan je denkt. Alle religieuze en spirituele stromingen zijn gebaseerd op het principe van homeopatische magie waarbij het gelijke het gelijke aantrekt. Een hedendaagse versie van dit soort tovenarij vind je terug bij het katholieke ritueel van de transsubstantiatie: het eten van het lichaam van Christus in de vorm van een hostie.

Iedereen kan toveren en iedereen tovert dan ook de hele dag. Slechts enkelingen hebben het in de gaten maar de meesten zijn zich er totaal niet van bewust. Zij lijden doorgaans onder de negatieve gevolgen van hun eigen toverij. Wat dat betreft bestaat er geen zwarte magie; er bestaat alleen onwetendheid. Onwetendheid van het feit dat je voortdurend tovert.

Boomgeesten werden heiligen en heiligen werden goeroes, bezweringen werden gebeden en gebeden werden affirmaties: toveren wordt steeds meer ontdaan van geheimzinnigheid en teruggebracht tot dat wat het eigenlijk is: een vorm van zelfbewustzijn waarmee je je leven kunt beïnvloeden.

Lees of download ‘Iedereen kan Toveren’ als pdf. (68 pagina’s)